Nasze przepisy
czerwone argentyńskie
  • Gulasz
  • Stracotto
  • Pasztet
  • Gulasz wołowy z grzybami

    Gulasz wołowy z grzybami - Przepisy Celebro . 0,5 kg wołowiny pokrojonej na 2*2 cm kawałki ½ szklanki czerwonego wina 3 średnie cebule 0,4 kg mrożonych grzybów... Wydrukuj ten przepis

    .
    0,5 kg wołowiny pokrojonej na 2*2 cm kawałki
    ½ szklanki czerwonego wina
    3 średnie cebule
    0,4 kg mrożonych grzybów najlepiej prawdziwków

    Obsmaż wołowinę , popieprz i duś  pod przykryciem na małym ogniu podlewając wodą. Po kilku minutach dolej  wino. Duś pod przykryciem.
    Poszatkowaną cebulę podsmaż na oleju , dorzuć pokojone grzyby. Duś przez kilka minut.
    Połącz mięso z grzybami , posól , wstaw do piekarnika i piecz ,aż mięso będzie miękkie ( czas trwania zależy od gatunku )

  • Stracotto

    Stracotto - Przepisy Celebro 1kg polędwicy wołowej 1 butelka czerwonego wytrawnego wina 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 listki... Wydrukuj ten przepis

    1kg polędwicy wołowej
    1 butelka czerwonego wytrawnego wina
    3 marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    1 cebula
    2 listki laurowe
    1 gałązka rozmarynu
    1 ząbek czosnku
    kilka goździków (do smaku)
    bulion mięsny
    100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    pieprz i sól – do smaku


    Oczyść warzywa (marchew, cebulę i seler naciowy) i pokrój w duże kawałki. Umieść je w dużym naczyniu, dodaj przyprawy i mięso. Zalej winem i marynuj przez co najmniej 12 godzin w lodówce. (jeśli mięso nie jest przykryte winem, należy je obracać co parę godzin).
    Następnie, wyjmij mięso i osusz je (najlepiej papierowym ręcznikiem). W dużym rondlu rozgrzej oliwę i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Wyjmij mięso z garnka i na tej samej oliwie podsmaż odcedzone warzywa i przyprawy przez ok. 10 min. Dodaj mięso i dolej wino z marynaty. Dodaj sól i pieprz. Całość doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2h.
    Po tym czasie wyjmij mięso z garnka i pokrój na plastry. Odłów przyprawy (rozmaryn i goździki), a następnie zmiksuj warzywa z winem na sos. Podawaj kawałki mięsa polane sosem.

  • Pasztet wielkanocny

    Pasztet wielkanocny - Przepisy Celebro    ½ wołowego mięsa bez kości ½ kg tłustej wieprzowiny 20 dkg wątróbki wołowej lub cielęcej 1 czerstwa bułka 2 listki... Wydrukuj ten przepis

    ½ wołowego mięsa bez kości
    ½ kg tłustej wieprzowiny
    20 dkg wątróbki wołowej lub cielęcej
    1 czerstwa bułka
    2 listki bobkowe
    Kilka ziarenek pieprzu
    Cała cebula
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    słonina do dekoracji

     

    Mięso w całości obsmażyć na oleju w rondlu. Następnie dusić pod przykryciem, podlewając wodą,aby się nie przypaliło. Podczas duszenia dodać listki bobkowe i pieprz oraz całą,nie pokrojoną cebulę. Pod koniec duszenia posolić oraz dodać pokrojoną n akawałki bułkę, która wchłonie pozostały sos. Dusić tak długo aż będzie miękkie, potem wyrzucić cebulę. W osobnym rondlu udusić wątróbkę. Mięso i wątróbkę wystudzić. Zimne mięso, wątróbkę i bułkę 3 x zmielić maszynka do mielenia mięsa. Do masy mięsnej wbić 2 jajka. Wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Masa powinna dać się formować. Za twardą rozrzedzić wodą, do zbyt luźnej dodać tartą bułkę. Przygotować formę do pieczenia ( lub naczynie żaroodporne) , na dnie ułożyć ozdobnie paseczki słoniny. Wypiec w piekarniku o temperaturze ok. 180 oC przez około 20 minut. Potem przykryć folią aluminiową ( lub pokrywką) i dusić kolejne 20 minut. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli nie jest suche, piec jeszcze kilka minut bez przykrycia, uważając by zbyt nie wysuszyć. Przed podaniem dobrze wystudzić, wyjąć z formy i pokroić w zgrabne plastry.

     

białe hiszpańskie czerwone włoskie białe francuskie czerwone argentyńskie
Rybne Owoce morza Krewetki Pizza Spaghetti Wieprzowina Sery Drób Sałatki Z grilla Steki Wołowe
Ta strona używa plików cookie. Niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Dowiedz się więcej. Przeczytaj czym sa pliki cookie i do czego wykorzystujemy je na stronie www.celebro.com.pl Zgadzam się. Nie pokazuj więcej tego komunikatu.