Co i jak
Co i jak Co i jak Zanim oddamy się w pełni homingowi, powinniśmy troszkę postudiować, aby nie popełnić gafy. Wiadomo, że nasi przyjaciele nie są małostkowi i szybko zapomną nóż położony po lewej stronie talerza, czy też czerwone wino podane do koktajlu z krewetek. Ale gdy z niespodziewaną wizytą przyjedzie rodzina, nowo zdobyta wiedza może się przydać. Naszą ambicją nie jest dawanie Państwu lekcji savoir vivre, lecz udzielenie najprostszych rad, aby każdy z gości dobrze się czuł przy wspólnym stole. 
Jaki kieliszek do czerwonego wina? Jaki kieliszek do czerwonego wina? Czerwone wino zwykle ma nieco większą zawartość alkoholu niż wino białe: od 11 do 14%. Im wino jest cięższe, tym mocniejszy jest jego bukiet.  Czerwone wina wymagają pękatych kieliszków, lekko zwężających się ku górze. Dzięki temu na jego ściankach możemy obserwować nieustanny ruch parującego i opadającego do kieliszka alkoholu. Kieliszek napełniajmy nie więcej niż do 1/3 jego pojemności, a wtedy w pełni docenimy zapach i aromat szlachetnego trunku. Warto też pamiętać o tym, by otworzyć butelkę choćby na kwadrans przed nalaniem jej zawartości do kieliszków. Wino przed wypiciem lubi złapać "oddech".
Obok klasyczny kieliszek do znanych z długowieczności czerwonych win toskańskich, produkowanych m.in. ze słynnego szczepu Sangiovese. Lżejsze wina, takie jak np. burgundy najlepiej smakują z bardziej otwartych kieliszków, o kształcie przypominającym tulipana.
Sztuka nakrywania stołu Sztuka nakrywania stołu Nie jest tak łatwo, jakby się wydawało. Aż trzy pary sztućca, kieliszki do wody i do wina, ładnie zwinięta serwetka.
I nie zapominajmy o kwiatach! To niezbędna ozdoba stołu.
Ta strona używa plików cookie. Niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Dowiedz się więcej. Przeczytaj czym sa pliki cookie i do czego wykorzystujemy je na stronie www.celebro.com.pl Zgadzam się. Nie pokazuj więcej tego komunikatu.